Design Collectie

Roosje Hindeloopen – de “Oak Inside” collectie

Een nieuwe collectie ontworpen door Christien Meindertsma in nauwe samenwerking met Roosje Hindeloopen. Meindertsma heeft acht eigentijdse interpretaties ontworpen met in acht neming van de 400 jaar oude Hindeloopen traditie. Door de oude technieken te combineren met een nieuwe kijk op schilderspatronen en vormen is er een bijzondere collectie meubels ontstaan.

De rijke geschiedenis van het handbeschilderde Hindelooper meubel gaat terug tot de Gouden Eeuw. In die tijd voeren zeelieden vanuit Hindeloopen over de Noord- en Baltische Zee naar Scandinavie. Deze contacten hebben het uiterlijk van de Hindelooper Stijl voor een groot deel bepaald: kleurrijke meubels in het geheel beschilderd met bloemen, vogels en guirlandes.

Na de historie van het Hindeloopen meubel te hebben ontleed, besluit Meindertsma om opnieuw eikenhout te gaan gebruiken. Deze houtsoort werd in eerste instantie gebruikt totdat er belasting geheven werd op het bezit van eikenhout. Zij ontdekte dat eiken donkerblauw kleurt zodra het met ijzer in aanraking komt. Door deze natuurlijk manier van kleuren optimaal te gebruiken heeft Meindertsma een nieuwe dimensie aan de Hindelooper Styl toegevoegd.

“oak inside” bestaat uit een tafel, stoelen, kasten, laddertje, dekenkist, peper.-en zoutmolen en vloerkleden en zijn typisch werk van Meindertsma. De vorm van de stoel geeft een inkijkje in de constructie. Voor de tafel zijn de vroegere decoraties vervangen door een patroon van al het ijzeren gereedschap dat nodig is om de tafel te produceren. De patronen van de traditionele ladder bepalen nu de vorm van het laddertje. Het ontwerp van de peper- en zoutmolen is afgeleid van een constructieonderdeel van de traditionele tafel. Alle kleuren voor de houten onderdelen bestaan uit natuurlijke pigmenten zoals deze in de 17e eeuw gebruikt werden. Voor de wollen zittingen en vloerkleden zijn enkel plantaardige verfstoffen gebruikt (tinctoria). Met “oak inside” heeft Meindertsma opnieuw bewezen dat ze tot de meest gerenommeerde ontwerpers van dit moment mag worden gerekend.

 

Producten:

Share This