Het was de levendige cultuur in de zeventiende en achttiende eeuw die het stadje Hindeloopen zo bijzonder maakte. In deze periode werd de basis voor de Hindelooper meubel- en schilderkunst gelegd. Door het verdwijnen van de handel raakte het stadje rond 1800 in verval en ging veel van de oude interieurkunst verloren. Hierdoor dreigde deze typische kunst, onderdeel van de Hindelooper cultuur, definitief uit de gemeenschap te verdwijnen. Een tijd van welvaart en culturele ontwikkeling van het pittoreske stadje kwam bijna tot stilstand.
De bijzondere Hindelooper kunst was dan ook rond 1900 bijna verdwenen. Echter enkele ambachtslieden waaronder Arend Roosje (1869 – 1914) wisten deze kunst te behouden.
Arend Roosje deed dit door het starten van zijn bedrijf in de oude Hindelooper kunst in 1894. Hij legde hiermee de basis voor het behoud van het Hindelooper houtdraai-, snij en beeldhouwwerk alsmede de Hindelooper schilderkunst.
Het bedrijf A. Roosje waar nu de vierde generatie Stallmann actief is werkt nog steeds volgens de maatstaven van Arend Roosje, waarmee een verantwoord Hindelooper meubel gewaarborgd is. Deze maatstaaf houdt in dat een Hindelooper meubel niet alleen bestaat uit de schilderkunst, maar juist uit de combinatie van ambachtelijk snij- en beeldhouwwerk alsmede de afwerking met een decoratieve beschildering, al dan niet met Bijbelse voorstelling.
Bekijk hier het jubileum boekje over Arend Roosje (pdf 2,4Mb)
De Hindelooper cultuur is in 2013 op de lijst Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland geplaatst. Een onderdeel van deze unieke cultuur is onder andere de Hindelooper meubel- en schilderkunst.