Tussen 1600-1790 kende men in Hindeloopen een zeer bloeiende scheepvaart. Het Hindelooper Schilderwerk stamt uit die periode. Commandeurs voeren veel op Scandinavië en de landen aan de Oostzee om hout in te kopen. Door deze handel kwamen zij in contact met de kleuren en patronen uit het Hoge Noorden en de Baltische staten, tot in Rusland aan toe.
De rijkdom kwam ook terug in de Hindelooper interieurs. De huizen werden versierd met luxe hout snij- en beeldhouwwerk. Wanden en lambriseringen werden gemarmerd of voorzien van Bijbelse voorstellingen en vrolijke gekleurde motieven afkomstig van de overzeese stoffen en het dure porselein. Daar bleef het niet bij. Ook meubelstukken werden beschilderd. Tafels, stoelen, het trapje naar de bedstee, de wieg, de slee en zelfs de houten schooltas werd opgevrolijkt met vogels en bloemen.
Drie generaties geleden waren medaillons met Bijbelse patronen heel populair, waarbij het opviel dat vrijzinnigen graag iets kochten met De Wonderbaarlijke Visvangst of Barmhartige Samaritaan erop. De strenger gelovigen kozen dan eerder voor de Tien Geboden. Daarna kwamen landschapstafereeltjes in zwang, nu zijn het met name guirlandes en gestileerde bloempatronen.
De fondkleuren (rood, donkerblauw, groen en crème) zijn de originele kleuren uit Scandinavië die Roosje Hindeloopen zelf mengt. De schildertechniek is al vier generaties van vader op zoon overgedragen. De schilder patronen vragen om een vaste hand. Zo’n twintig procent van onze producten zijn tweekleurig. De buitenkant is donker, het binnenste wordt dan opgevuld met een lichtere tint in dezelfde kleur. Een van deze kleurstellingen noemt men porselein beschildering.
De kleuren van de schilder motieven zijn steenrood, geserreerd blauw, warm crème, oker geel, bladgroen en zwart, deze geven een warm geheel. Qua kleurpalet is er veel mogelijk en inbreng van klanten wordt verwelkomd.